Съюзът на Дунавските овощари изпрати протестно писмо до ръководството на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). „Ние от Овощарските сдружения в България сме крайно обезпокоени от наближаващия краен срок за обявяване на националните решения по Директните плащания - 01.08.2014 и поредното отлагането на темата за специфичното подпомагане, от което ние сме най-заинтересовани, за последния момент.

 

Имаме притеснения, че по графика, който следваме обсъждането ще е най-рано на 21.07.2014 и времето за подготовка на документите от страна на експертите от МЗХ няма да е достатъчно”, заявяват овощарите в своето протестно писмо.

 

Според тях, това отлагане показва, че овощарството, като бранш не е национален приоритет, както се изтъква във всички изяви на ръководни кадри. “За втори пореден програмен период, шансът да останем без средства и крайно неконкурентно способни на другите държави в ЕС расте със всеки изминал ден.

 

Ако схемата за специфично подпомагане не бъде внесена на 01.08.2014 и приета от ЕК, то след тази пагубна година за овощарски бранш в България, заедно със зимните замръзвания, проливните дъждове, бури и градушки, и липсата на държавни доплащания единствено за нашия бранш, прогнозите са до края на следващия програмен период 2014-2020 стопаните обработващи над 50% от площите заети с овощни култури да прекратят своята дейност поради фалити.

 

Преобладаващата част от тях ще са малки стопани, които ще останат без препитание”, заявяват от Съюза на Дунавските овощари. Овощарските сдружения в страната настояват срещата за обсъждане на специфичното подпомагане да се проведе не по-късно от 14.07.2014 г., а срещата за вземане на окончателните решения да е не по-късно от 21.07.2014 г.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!