Положението с разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС) е тревожно и това налага в следващите един-два месеца всички домашни прасета да бъдат регистрирани при кметовете и в Агенцията по храните.
 
 
Земеделският министър Румен Порожанов заяви това днес, след като откри традиционното изложение „Природа, лов и риболов“ в Международен панаир Пловдив. Комплексът тази седмица е домакин и на изложбата „Цветна пролет 2019“.
 
В страната досега са потвърдени 27 случая на заразата от АЧС при диви прасета. Свинекомплексите вече въведоха драконовски мерки за сигурност и сега усилията на ветеринарните власти са насочени към стопанствата тип „заден двор“.
 
Очакванията са, че по този начин ще се повиши и чувството за отговорност на собствениците за опазването на животните им от смъртоносната инфекция. Както Фермер.БГ съобщи, проблемът с регистрацията на всички животни беше обсъдена по време на срещата на министър Румен Порожанов с Управителния съвет на Българския ветеринарен съюз на 21 март.
 
Снимка: Международен панаир Пловдив
 
За земеделските стопани, които посетят изложбата „Цветна пролет 2019“, се предлага посадъчен материал за създаване на плодови и зеленчукови насаждения. Повечето видове овошки – основно череша, кайсия, слива, праскова, са от сортове, които дават по-големи плодове, съобщиха организаторите.
 
Участниците показват различни видове овошки, инструменти и принадлежности, препарати за растителна защита и торове.
 
В дните на изложбата от 27 март до 31 март на панаира се представят и новите разработки на Института по овощарство за по-богата и качествена реколта. Щандовете посрещат посетители от 9:00 до 18:00 часа, а в неделя – до 14:00 часа.