От Конфедерацията на зеленчукопроизводителите в България изпратиха писмо до служебния земеделски министър проф. Бозуков с искане за свикване на консултативен съвет по плодове и зеленчуци, съобщи председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков за Агри.БГ.

Очаквания от бранша: Време е за доказателства

Посочените причини за това настояване са няколко, като първата от тях е „притеснителните данни от Националното преброяване на земеделските стопанства през 2020 г.".

Изводите от SWOT анализа и съответните препоръки, които не бяха отразени адекватно в изготвянето на приема по подмярка 4.1, стартирал през месец април, е другата посочена от вносителите причина.

Според конфедерацията състоянието на сектор „Зеленчукопроизводство“ е притеснително, а в сектор „Плодове и зеленчуци“ липсват адекватни цели и стратегии. Всичко това „налага свикване от Васт на спешен съвет за определяне на бързи и адекватни действия в посока на промяна на ситуацията и определяне на фундамен за сектора“, заявяват в писмото си до министъра представителите на бранша.

Отварянето на инвестиционната подмярка разбуни страстите. Именно Тодор Джиков беше един от ясно изказалите се против това приемът да продължи, защото по думите му критериите за допустимост има явна дискриминация. Все пак министър Бозуков не затвори мярката, а удължи срокът за кандидатстване по нея до края на септември. Представителят на НАК, която също е в Конфедерацията на зеленчукопроизводителите у нас, изрази притеснения и относно другата инвестиционна подмярка - 4.2. Джиков е на мнение, че в никакъв случай двата приема не бива да се застъпват във времето, както всъщност се очертава да стане.