Производителите и преработвателите на рози настояват за спешно свикване на Консултативен съвет в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), стана ясно в интервю на БНР с Христо Николов, председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

Обвързана подкрепа: Министерството обеща новости в регистъра на трайните насаждения

На свое съвместно онлайн заседания две браншови организации ще маркират наболелите проблеми. Някои от тях са породени от пандемията, но има и стари такива. Според Николов въпреки общия голям обем на антикризисното подпомагане, то не е  свършило „работата, която трябваше да свърши“ и това е така и заради народопсихологията ни.

„Както всяка една безусловна помощ, така и тази на повечето места потъна по канали, които нямат никакво отношение към розопроизводството. Не доведе до инвестиции в насажденията, не доведе до подобряване на технологията на отглеждане, до подобряването на състоянието на розовите масиви“, констатира браншовият представител.

Той припомни, че и без пандемия през послените години се е произвеждало повече розово масло, отколкото пазарът е могъл да поеме. „А сега сме в ситуация, в която основните потребители на розово масло загубиха голяма част от традиционните си пазари“, подчерта Николов и коментира още един проблем:

"Продължава да има много малки стопанства между един, пет до десет декара, които изобщо не са се заявили за идентификация и разчитат на „контрабандисти“ на розов цвят, които да минат, да им го съберат и по някакъв начин да го реализират в дестилериите“.

Със сигурност ще има хора, които няма да издържат на условията на работа и на трудните пазари, прогнозира представителят на сектора и споделя, че в момента масово се продават розови масиви.

Не са единици хората, които не се справят или бизнес планът им, ако изобщо е имало такъв, не се сбъдва и продават на ликвидационна стойност. Предлагането е в пъти по-голямо от търсенето, категоричен е Николов.

По думите му розовите градини са много разпръснати, затова и не са атрактивни, и най-вероятно ще останат без нови собственици. Според Николов ако розовите насаждения са добре структурирани в масиви, дори по време на кризата биха се намерили желаещи да инвестират в тях.