Какво е спелтата и има ли тя почва у нас?

Спелтата (или лимец) е специален сорт жито, която в миналото е била използвана масово, но от началото на 20 век постепенно е изместена от обикновената хлебна пшеница, тъй като тя позволявала по-високи добиви.

Спелтата е изключително лесна за отглеждане и непретенциозна по отношение на почвата, като може да вирее много добре дори върху бедни каменисти и ниско плодородни почви. Добивите от спелта почти не се влияят от наторяването, което кара производителите да не използват изкуствени торове.

Особеностите при растежа на спелтата са подобни на тези при зимната пшеница. Преди засаждане семената трябва да бъдат почистени и тествани за кълняемост. Сее се в средата на септември при сеитбена норма 90-112 кг на хектар, като при по-сухи почви спелтата трябва да се засява малко по-дълбоко от зимната пшеница. Ранното есенно засяване на спелта може да доведе до растения със слаба коренова система и податливи на инсекти. В зависимост от бъдещата си употреба спелтата се прибира или когато достигне млечна зрялост, или след пълното й узряване с комбайн. Може да бъде жъната директно или чрез изсушаване и вършеене, както при зимната пшеница, като при директна жътва съдържанието на влага трябва да е най-много 14%. Тъй като зърната на спелтата остават плътно обгърнати от люспата след вършитбата, преди смилането й в мелницата трябва да се изпълни още една работна процедура - белене. Процедурите по сушене и съхранение са аналогични на тези при зимната пшеница.

Тази култура се отличава с висока чистота, защото при отглеждане на спелта (лимец) не се използват изкуствени торове и пестициди. В нея се съдържат високо количество полезни хранителни вещества - 57,9% въглехидрати, 17% протеини, 3% мазнини, 9,2 фибри, минерални соли и витамини. Спелтата съдържа балансирано количество глутен и е изключително подходяща за приготвяне на тестени изделия. Съставките й са водоразтворими, което спомага възприемането й от организма. Препоръчва се при здравословно хранене и спомага за подобряване на кръвообращението, улеснява бъбречната дейност и пречистването на организма, действа съдоразширяващо и подобрява храносмилането. Спелтата се използва при производство на хляб и хлебни изделия, брашно, макарони, безкофеиново кафе, снаксове и мюсли. Все повече производители на биологични продукти използват спелта. Добрите предпоставки за отглеждане на спелта в България са допълнителен стимул за развитието на органичното земеделие и хранителна индустрия в страната.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Следжътвено дозряване на зърното

Шийно гниене по лука

Тученица - важен плевел в зеленчуковите и овощните градини

Лавандула - интегрирана борба с плевелите