Близо година след като финансовият министър Симеон Дянков публично обеща „спешни мерки” и „затягане на контрола” срещу евтния внос на плодове и зеленчуци от Македония и Гърция, български селскостопански производители продължават да сигнализират за евтини контрабандни стоки от съседните държави, които подбиват цените на качественото българско производство – при ябълките, доматите, дините...

От много години производителите на дини са поставени в ситуация да се конкурират с контрабанден внос от Турция и Македония, коментира пред Фермер.БГ Красимир Катев, председател на Сдружението на производителите на дини. Противно на очакванията и дадените от управляващите обещания, проверките по границите и борсите са занижени.

Гърците, например, получават достатъчно субсидии и дотации за производството както на единица площ, така и на килограм, и на тях продукцията им излиза много по-евтина. По този начин ние оставаме неконкурентноспособни, коментира Катев, като допълни: Искането ни е тези нелегални канали на внос на дини да се прекъснат с по-строг контрол по границите и най-вече по борсите.

Красимир Катев обясни още, че не са редки случаите, при които гръцка и македонска стока се предлага като българска. Не са редки и случаите, в които едри търговци искат документи от български производители, за да може по този начин да си узаконят внесените дини.

Сега тепърва българските производители започват да берат дините от тазгодишната реколта и се надяват отговорните институции да ограничат нелегалния внос. Те настояват и за прилагане на защитни мита по времето, когато прибират продукцията си и се опитват да я реализират.

Своите очаквания и искания производителите на дини са изпратили в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и до министрите на земеделието Мирослав Найденов и финансите Симеон Дянков.

Тази година производителите в традиционните производите;лни райони Любимец и Харманли очакват добра реколта на дини, тъй като има достатъчно слънце и стоката е здрава и качествена. Себестойността на ранните дини в момента е между 0,28 лв и 0,30 лв, което означава, че при изкупни цени под тази, производителите ще бъдат на загуба.

Земеделците в региона са получили европейските субсидии за единица площ, както и националните доплащания. Както е известно, субсидиите на зърнопроизводителите и тези на овощарите и зеленчукопроизводителите са изравнени. В същото време разходите на втората група производители са в пъти повече, коментира Красимир Катев. Ето защо Сдружението настоява в своето писмо до управляващите да се помисли и за промени в тази насока.

Като за начало обаче очакваме по-строг контрол по границите и по борсите, коментира в заключение Красимир Катев.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!

Още по темата:

Гръцки и турски евтини краставици изместват българските на пазара

НАП започна проверки на стоковите тържища за плодове и зеленчуци

Финансовият Министър набеляза спешни мерки за ограничаване на евтиния внос

Затягат контрола на евтиния внос на зеленчуци и плодове