Може ли да си купиш крава и да пиеш мляко, без дори да стъпиш на село? Може - с новата инициатива “Спаси крава” на Милкана Йорданова от мандрата "Родопа-милк" в с. Смилян и Петър Матеев от Варна.

Отново: Ликвидират поредната млечна ферма!

Целта на начинанието е да бъдат спасени животни, които са се запътили към кланицата, понеже стопаните им не могат повече да се грижат за тях. Идеята възниква поради нарастващия брой стари хора, които с напредването на възрастта започват да срещат затруднения в отглеждането на добитъка си.

Затова, предлагат инициаторите, кравите на тези стопани могат да бъдат откупени и отведени в работещи ферми, където да продължат да живеят и дават мляко. В “откупуването” може да се включи всеки - дори хора от града, компании, организации, без да им се налага да ходят на село. За целта е нужно да се заплатят 900 лв. за едно животно, като това може да се направи, както от един човек, така и от няколко, които решат да се кооперират. Срещу тази сума, участниците ще получават млечни продукти от мандрата “Родопа-милк” на стойност 30 лв. на месец, по 10 месеца в годината, в рамките на 3 поредни години. 

Механизмът работи така - желаещите да спасят крава дават 900 лв. на мандрата, мандрата, от своя страна изплаща средствата на собствениците на кравата. Друга ферма, която е заявила желание да отгледа животното го взима и започва да продава млякото на мандрата, която пък от своя страна удържа по 30 лв. на месец от стойността му, до пълното изплащане на 900 лв. А мандрата на свой ред изпраща млечни продукти - кашкавал, различни видове жълти сирена, чисто масло, извара, кисело мляко и други, на участниците в инициативата, които са осигурили сумата за откупуване на кравата. Участниците в начинанието могат да получават продуктите си по куриер, на предоставен от тях адрес.

Така кръгът се затваря и всички са доволни - стопаните получават пари за кравата си, новите собственици - получават животно на изплащане, без да се налага да дават сумата наведнъж, а участниците в инициативата - получават качествени млечни продукти в рамките на три години.

В зависимост от климатичните условия, една крава в тази част на Родопа планина дава между 2500 и 3000 литра мляко годишно. Около 2 месеца от 12 кравата е в сухостаен период. Затова и обещаните млечни продукти са за 10 месеца в рамките на всяка една от трите години изплащане на предоставената сума.

До момента “Спаси крава” е осигурила нов дом на 6-7 животни, а още повече са заявилите се да ги отглеждат стопани. Ако идеята се развие успешно, тя може да се прехвърли и към други видове - овце, кози, а може да бъде адаптирана и за други райони на страната, ако има желаещи да я “осиновят” и развият. Целта е да се работи с местни породи и те да не напускат района, в който са развити и адаптирани, обяснява Милкана Йорданова.