Средните добиви от някои трайни насаждения това лято са значително по-ниски от миналогодишните. Спадът е най-голям при кайсиите – с 42% до 495 кг/декар, следват крушите и малините – с по 16% намаление, и прасковите – с 6%. Това показва седмичният обзор за състоянието на основните земеделски култури, публикуван от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
 
За реколтата от праскови още е рано да се направят заключения, тъй като брането сега е в разгара си. При общо 41 946 декара за реколтиране до 19 юли е прибрана продукцията от по-малко от половината площи - 15 242 декара. В същото време събирането на реколтата от праскови протича с ускорени темпове спрямо миналата година заради по-ранното узряване на плодовете.
 
Прибирането на кайсиите е към края си и данните показват, че тази година като цяло не е добра за стопаните. След пролетните измръзвания и по-малкото слънчеви дни през юни и юли реколтата е 11 480 тона или с 28% по-малко от миналогодишната през третата седмица на юли. Тази година има и намаление на плододаващите площи с 5% до 27 211 декара.
 
„Продукцията от почти всички трайни насаждения е по-висока, което се дължи предимно на по-ранното прибиране на реколтата, а при някои култури и на по-високите средни добиви. При крушите, вишните, прасковите, черешите и малините увеличението е от 8% до 41%, а при сливите - над пет пъти“, отбелязват експертите на министерството.
 
Източник: МЗХГ
 
Прибирането на реколтата от ягоди е приключило, като данните сочат повишение на продукцията с 1,4%. Площите тази година са увеличени с 4% до 10 376 декара и това компенсира намалението на средния добив с 3%, така че има минимален ръст на произведените плодове до 7 702 тона.
 
Реколтирането на ябълковите насаждения се движи с бързи темпове, като до момента производството възлиза на 56 тона, допълват от министерството.