Много американски фермери са засегнати от решението на Тръмп да наложи нови мита върху вноса на китайски стоки и отговора на Пекин да въведе вносно мито върху американската соя през юли тази година. В резултат търсенето на соя от страна на Китай е несигурно, а американците отново се връщат към царевицата и пшеницата, пише blackseagrain.net.
 
 
За първи път от 35 години насам американските фермери засяха повече декара със соя, отколкото с царевица. Тази година засетите площи и реколтите от соя са най-големите до сега в историята на Америка. Но със започването на търговската война между Китай и САЩ тенденцията е към повече зърнени култури, които да намалят зависимостта от китайското търсене.
 
Очакваният отлив от производството на соя е естествена реакция срещу високата реколта и ниските изкупни цени в момента. Обикновено Китай изкупува 60% от износа на американска соя, но за последните няколко месеца търговията е замряла. Без Китай, соята се изкупва за 7.10 долара на бушел (около 25 кг), а за покриването на разходите са нужни поне 8,5 долара на бушел, жалва се американски производител.
 
Соята носи по-малка реколта на декар, но се нуждае и от по-малко торове, което я прави сравнително евтина за отглеждане. Царевицата има по-дълъг период на отглеждане и е засегната от повече плевели и плесени. Замяната на соя с царевица ще вдигне разходите на земеделските стопани и ще облагодетелства производителите на химически торове, коментира представител на известна компания в областта.