Социалистите поискаха днес оставката на министър Мирослав Найденов. Причината за исканата оставка според Коалиция за България е, че Найденов е издал разпореждане - да бъдат бракувани, нарязани и предадени за скрап съоръженията на „Напоителни системи”. Така трябва да се бракуват и нарежат на скрап 15 000 тона черни метали. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на Коалиция за България Корнелия Нинова. Какво още трябва да се случи, за да си отиде този министър – не бяха калинки, неизплатени дългове, неизплатени средства на земеделските производители, продажба на дървесина на Стоковата борса, попита Корнелия Нинова.


„Министерството на земеделието и храните ликвидира съоръженията на „Напоителни системи”, а без напояване няма българско земеделие. Министерството на земеделието и храните слага кръст на българското земеделие. За всеки регион е определена норма, и който не я изпълни, ще плаща неустойка. Министър Найденов лъже, че тези съоръжения са негодни и неизползваеми. Това е ликвидация на съоръженията и на българското земеделие”, заяви още Нинова. За всеки регион има различна норма и каква ще е общата щета, трябва да знае Министерството на земеделието и храните, защото там има информация за цялата инфраструктура, каза Нинова.

 

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че исканата му оставка от Коалиция за България е координирана поредна атака. Тъй като те ми искат всеки ден, аз вече му изпуснах края, каза Найденов и добави, че е получил съобщение, че искат оставката му. Вчера знам, че ми я поиска техният евродепутат госпожа Йотова, днес доколкото разбрах – госпожа Нинова и компания. Няма какво да коментирам, предполагам, че някаква координирана поредна атака от тяхна страна, каза министърът.


Найденов каза, че е поискал ДФ „Земеделие” да оповестят точните данни и ще поиска от ръководството на „Напоителни системи” да дадат пресконференция и да опровергаят изнесената информация още днес следобед.


„Прилагат един метод – хвърлят обвинения в публичното пространство и след това ме поставят в ситуация аз да се оправдавам. Поредни атаки, целящи да вляза в някаква полемика. Няма да се получи, има си професионално ръководство, което ще отговаря за това, в което са ги обвинили”, каза Найденов, според когото това е ежедневно. Министърът отрече да е издавал заповед за унищожаването на „Напоителни системи”.