Априлските минусови температури в Румъния причиниха доста главоболия на фермерите. В черешовата градина на Гелу Богдан от село Чириаку откриваме сорт череши, който е оцелял след сланата. Фермерът притежава 5 дка черешови дървета, но само от този сорт ще прибере реколта, съобщава румънският сайт Agrointel.  

Загуби в Добруджа: Колко големи са щетите за овощарите?

Гелу Богдан отглежда своите овошки по биологичен начин. След седмица с температури под нула градуса надеждите му за производство са стопени от 70 тона до 5 тона. Най-добре е преживял студа късният сорт Регина. 

Голяма е вероятността да имаме повече вносни череши на пазара тази година. По-голямата част от южната част на страната е засегната и тези, които са имали по-късни сортове, са били пощадени, казва Богдан. 

На мен най-много ми е пощаден един по-късен сорт, който влиза в производство от 15 юни до началото на юли и малко след тази дата. Това е сортът Регина. Иначе сортовете Бурлат и Мерчант имат загуби до 95%, а Кордия има някъде 70-80%. От 70 тона, които очаквахме тази година, може би ще имаме 5 тона, казва овощарят, който по традиция продава реколтата си директно от фермата. 

Въпреки че тази година ще бъде по-слаба като производство, Гелу иска да запази традицията и да покани потребителите да се насладят на череши, набрани директно от дървото. Колкото до цената, тя ще се диктува от пазара, но в сравнение с 2024 г. със сигурност ще се увеличи.

Каква ще бъде цената на черешите тази година?

Миналата година Гелу Богдан е продавал директно от фермата череши по 30 леи (11.83 лв.) за килограм.

Не сме продавали под тази цена. Тази година ще видим как ще е пазарът през сезона, но мисля, че ще стигне до 40 леи (15.77 лв.) и дори повече, като се има предвид производството, казва производителят. 

Той ни разкри още, че въпреки тежката година планира да реализира още проекти в овощната градина, кампании за отдих на семейства, деца, младежи и др.




Вижте още:

Среща в Кюстендил за погрома по овошките

Нови минусови температури застрашават овошките в края на седмицата

Стар български сорт кайсия устоя на априлския студ

Подкрепете независимата журналистика