По данни на Националната агенция по статистика в Етиопия страната разполага с почти 2 млн. ха под сорго и годишно произвежда около 4 млн. тона от културата, информира news.agropages.com.

Цените на зърнените култури все още далеч от нивата през 2012 г.

Очаква се новият сорт сорго да дава реколта 2-3 пъти годишно при непрекъснато напояване или само веднъж при дефицит на вода.

Тържествената презентация на новия сорт се състоя в края на юни в Етиопия. Телегета Лоул, който ръководи изследователската група, споделя, че учените са дали всичко от себе си, за да помогнат на родината си, чиито жители зависят от селското стопанство като средство за произвеждане на храна и печелене на пари. 

Соргото е доминираща култура в повечето части на Северна Етиопия. То играе важна роля за живота на местните общини. Средната реколта в страната възлиза на около 2400 кг на хектар. Новият сорт ще увеличи продуктивността пет пъти.

Друга уникална характеристика на новия сорт е, че запазва своята висока продуктивност в продължение на 7-10 години.

Накрая ще отбелемжи, че отглеждането на сорго не вреди на околната среда. Напротив, то оказва благотворно въздействие – предотвратява ерозията на почвата, осигурява растителна покривка през цялата година.