В САЩ животновъдството е по-индустриализирано. Поради това то оказва сериозно влияние върху селския начин на живот. В повечето случай – в негативен план. Много хора са принудени да живеят в съседство с огромни фуражни станции, които представляват обекти с хиляди животни в тях.

Робот плеви 3 хектара дневно

Възмутените местни хора в последно време решават проблемите с огромните стопанство по съдебен път, информира ecowatch.com.

Като пример се дава компанията Murphy Brown LLC, подразделение на Smithfield Foods. Тя трябва да плати компенсация в размер на 75 000 долара и глоба в размер на 50 млн. долара. Това гласи резултатът от съдебен иск, подаден от десетки жители на окръг Бладен, щата Северна Калифорния. Защо? Заради вредното си въздействие върху съседните имоти.

В иска на окръг Бладен се говори за методите за управление на отпадните продукти, които поставят в риск здравето на хората и сериозно понижават качеството им на живот. Какво е правила фермата? Съхранявала е течни торове в лагуни, които впоследствие е изпращала към местните обработваеми полета.

Огромните обеми животинска тор и неправилното им управление е довело до създаването на условия, в които местните живят в смрад. Лагуните на свой ред привличали рояци насекоми.