Специализираният софтуер, с който ще се регистрира правното основание за ползване на земеделски земи за получаване на директни плащания през кампания 2015 към момента не е създаден, алармират от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
 
В същото време използването на специализиран софтуер, който Министреството на земеделието и храните трябва да създаде, фигурира в алинея 3 от чл. 41. в проекта на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП) в частта му за директните плащания.
[news]
Освен това в ЗПЗП, приет през лятото от 42-то Народно събрание, изискването за регистрация в специализирания софтуер също фигурира, заяви пред Фермер.БГ Наталия Тодорова, изпълнителен директор на НАЗ. 
 
По-лошото обаче е, че едва ли ще има възможност софтуерът да бъде изграден и до старта на кампанията през март 2015, когато производителите ще  започнат  да очертават и заявяват площите си за подпомагане. Има административни стъпки, които трябва да се предприемат, да се проведе обществена поръчка, да се изработи софтуера – нещо което към момента не се случва.
Именно затова от НАЗ имат опасения относно новата кампания – как ще протича тя и дали няма да се окаже, че земеделските производители по презумпция ще заявяват площите си извън закона.
 
Именно от сега трябва да се помисли за някаква отсрочка в прилагането на закона, за да не се стигне до правова неспособност за прилагането  му, категорична е Наталия Тодорова. От НАЗ ще внесат официална писмена позиция по темата в Министерството на земеделието и храните.
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!