Собственици на земи дариха маски, ръкавици и дезинфектанти на Министерството на земеделието, съобщиха от Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).

Собственици на земи дариха 5 000 лв. за борба с коронавируса

Предпазните средства бяха предоставени от председателя на асоциацията Стайко Стайков на Николай Маринов, директор на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ в агроминистерството. Помощта е предназначена за служителите на Областните служби по земеделие, които работят активно на терен. Тя ще бъде доставена до всички 28 от тях с транспорт на Асоциацията.

Дарението е на стойност 14 423,43 лв. и включва 1000 л денатуриран етилов спирт (96%), 6 000 предпазни маски за лице и 24 000 ръкавици за еднократна употреба. В момента защитни средства са необходими на всички, които работят на терен, поради противоепидемичните мерки, свързани с коронавируса.

„За всички са важни предпазните средства, които явно ще продължим да използваме още дълго време. В сектора предстои активна работа и много дейности, свързани с участието на институциите, в това число и на служителите на Министерството“, каза Стайко Стайков.

Той поясни, че половината от дарените маски са изработени от Трудово-производителна кооперация "Мара Денчева" в Плевен от хора в неравностойно положение.

В момента тече приемът на заявления за подпомагане по директните плащания на площ, като всяка година 1 300 служители работят на първа линия с над 100 хиляди земеделски стопани, обясни Николай Маринов от Министерството.

Това е второто дарение, което БАСЗЗ прави като част от кампанията на Асоциацията „Заедно срещу Ковид 19“. В края на април асоциацията дари 5 000 лева на Българската академия на науките, за да подкрепи „Проект за научни разработки, свързани с борбата с Ковид-19 и други инфекциозни заболявания“.