Изпълнителният директор на добричката агрофирма Веселин Бакърджиев възнамерява да съди българската държава в Страсбург заради невърнат ДДС в размер на 2 156 000 лева, предаде Агенция „Фокус”. На 10 април, по думите на Бакърджиев, трябва да приключи ревизията на Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите (НАП) в Добрич.

Проверката е по сделки за експорт на 25 000 тона зърно за Румъния. Според Веселин Бакърджиев проверките и съмненията за редовността на сделката целят изплащането на парите му да бъде забавено. „Това е подлагане на крак на бизнеса в страната от страна на правителството”, коментира бизнесменът и добавя, че не само негово е мнението, че „в момента социалните плащания в страната се осъществяват с парите на българските фирми”.

Бакърджиев цитира статистически данни, изнесени в централно печатно издание преди дни, според които има задържан от държавата ДДС в размер на 560 млн. лева. Към момента загубите за агрофирмата заради задържаните пари са около 230 000 – 240 000 лева за една година, заяви Веселин Бакърджиев. Преди броени дни заплатите във фирмата са намалени наполовина, каза той. Дори трима от служителите му са напуснали работа като следствие от това.

Исканата банкова гаранция в размер на 3 милиона лева е непосилна за фирмата. В момента там по искане на данъчните ревизори се преснемат огромни количества документи по въпросните сделки за износ на зърно към северната ни съседка. Осем души трябва да подготвят копията на над 3500 документа. „Сделките със зърно за Румъния са абсолютно чисти и редовни от моя страна”, каза още Бакърджиев. Той декларира своето категорично намерение след приключване на данъчната ревизия да заведе дело първо в България за изплащане на неустойки по претърпените щети и ако резултатът е неудовлетворителен, ще се обърне и към Европейския съд по правата на човека в Страсбург.