„Селско въстание от невиждан мащаб с над 30 000 души в Нидерландия бива посрещнато с бронетранспортьори от правителството. Европа ще се събуди, неизбежно е.“ 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Това съобщение, публикувано от български профил във фейсбук на 5 юли и споделено от над 500 души, е илюстрирано със снимка на безчет фермери, блокирали с тракторите си магистрала в близост до холандския Национален институт за обществено здраве и околна среда. Същата тази фотография има хиляди споделяния в туитър и фейсбук от потребители от цял свят, като снимка от протестите в Нидерландия от 4 юли. 

На тази дата фермерите в Нидерландия блокираха с трактори и камиони разпределителните центрове на супермаркетите. Блокадите са протест срещу плановете на правителството за намаляване на азотните емисии с 50% до 2030 г. Властите отделиха 24,3 млрд. евро за финансиране на земеделски реформи, които вероятно ще накарат много фермери драстично да намалят броя на животните си или напълно да се отърват от тях. Според оценки на правителството това може да доведе до закриването на около 30% от животновъдните ферми в страната.

Снимката "от протеста" се завъртя дори и в някои новинарски издания, като австрийския таблоид Exxpress

Всъщност, проверка на фактите на БНР, доказва, че действително снимката е от фермерски протести и то наистина в Нидерландия. 
Но не от тези в началото на миналата седмица, а от протестите през есента на 2019 г. Снимката циркулира в многобройни световни издания през октомври и ноември 2019 г., показа онлайн търсачка на изображения. Следите водят до автора ѝ – известен холандски фотограф на име Робин ван Лонкхуизен (Robin van Lonkhuijsen), който работи за информационната агенция Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), оригиналната публикация може да се види тук. 

Информацията за протестите в Нидерландия от миналата седмица е ПОДВЕЖДАЩА. Снимката е рециклиран кадър от протестите, избухнали преди две години и половина.  

Иначе, нидерландски фермери, несъгласни с плановете на правителството за намаляване на емисиите на замърсители като азотен оксид и амоняк с 50 процента до 2030 г., блокираха в понеделник с трактори и камиони разпределителните центрове на супермаркетите, съобщи "Дойче веле".

Рибарите блокираха някои пристанища в знак на подкрепа за фермерите.

Правителствата на провинциите получиха една година време срок,  да изготвят начини за извършване на съкращенията, които се очаква да включват изкупуване на някои ферми с добитък, който произвежда големи количества амоняк.

Фермерите твърдят, че мерките са несправедливо насочени и че правителството не е показало много загриженост за тяхното бъдеще.

Докато други сектори, включително строителството, също бяха засегнати, то мерките в животновъдството представляват значителна част от плановете на Холандия.

Според данни на правителството, планът за намаляване на азотните емисии  може да доведе до затварянето на около 30% от животновъдните ферми.

Фермерите призоваха "цялата страна да бъде парализирана" и обещаха да продължат да протестират.

Правителството назначи посредник, който да води разговорите между организациите на фермерите и служителите, изготвящи мерки за намаляване на замърсяването.

Премиерът Марк Рюте обаче изключи възможността за преговори с фермери, отговорни за радикалните протести.

В Холандия има близо 54 000 селскостопански предприятия с износ на обща стойност 94,5 милиарда евро през 2019 г.