Снежната покривка, която падна тази нощ във всички краища на България ще благоприятства развитието на посевите. Макар и малко сняг има по полетата в цяла Северна и Южна България като изключение правят някои райони на Хасковско и Свиленгардско, както и в района на Петрич и Сандански.

 

Зимната пшеница у нас е студоустойчива и издържа на ниски температури. Благоприятен природен фактор от значение за предпазване на пшеницата от ниските температури през зимата е снежната покривка, която като лош проводник па топлината не позволява температурата под нея да се понижи много. Може да се каже, че и при най-малката снежна покривка (от 3 до 5 см) пшеничените растения са защитени от измръзване. В нашата страна много ниските температури обикновено са придружени със снежна покривка, поради което пшеницата рядко страда от прякото им действие.

 

Много е важно в следващите дни да няма резки температурни промени, които да доведат до образуването на ледена кора. Ледената кора при житните растения през зимата може да доведе до механично повреждане или разкъсване на възела на братенето или на някои коренчета на растенията. Освен това при силно понижение на температурата те могат да пострадат и от измръзване. Висящата ледена кора се образува при замръзване на водата от стопяването на горния слой на снежната покривка през топъл ден, след който е последвал студен период, или пък при паднал дъжд върху снега и последвало го застудяване скоро след това. Поради по-топлата почва снегът под ледената кора се стопява и тя остава да виси, опряна на буците пръст. Прокарването след сеитбата на отводнителни канавки или бразди е един от начините за защита срещу тази опасност през зимата..