През 2019 г. успяхме да запазим цената на водата за напояване непроменена. Това се случи на фона на повишението в цената на консумативи като електричество и гориво, както и въпреки финансовите проблеми назад в миналото.

Благодарение обаче на частичната рехабилитация на много съоръжения, успяхме да запазим цената на водата устойчива. Това каза за Агри.БГ Снежина Динева, изпълнителен директор на "Напоителни системи" ЕАД.

Устойчив ръст на площите с малини

В отговор на наш въпрос, Динева уточни, че не е нужно да бъде публикувана заповед за цената за напояване на сайта на ресорното ведомство. 

И през тази година цената на водата остава двукомпонентна и това няма да бъде променяно. 

„Целта ни обаче е чрез цялостна рехабилитация на съоръженията да намалим цената за в бъдеще“, обясни Динева.

Особено важен въпрос за земеделците, които използват услугите на дружеството, е Методиката за цената на водата за напояване. През 2018 г. тогавашният земеделски министър Румен Порожанов изтъкна, че тя трябва да се промени. 

Промяна е настъпила още същата година, факт е обаче, че земеделците не са били запознати пряко с нея. 

„Методиката е изработена още през 2018 г. След множество срещи със земеделските производители е подобрена през 2019 г. Така че вече има много възможности. Имаме унифициран договор за напояване в цяла България за всички области и клонове на „Напоителни системи“. Създадени са общи условия и те са качени на сайта на дружеството. Добавени са нови възможности и отстъпки за различни клиенти“, обясни Динева.

През пролетта на 2018 г. подаването на вода за районите на Лозница и Попово закъсня с над 3 седмици. Това създаде големи затруднения на производителите от региона, а фермерите, отглеждащи ягоди понесоха огромни загуби. За щастие този сценарий не се повтори през 2019 г. 


„Тази година нямахме сътресения в началото на поливния сезон. Всичко започна нормално и до този момент, въпреки атмосферните условия, поливният сезон върви изключително добре. Тази година пуснахме водата на 22 април“, обясни изп.директор на „Напоителни системи“.


По думите й целта на дружеството е да привлече много повече клиенти и съответно да увеличи поливните площи в страната. 

„Само тук се напояват около 10 хил. дка ягодоплодни и малини. Това е минималният размер на възможностите ни за напояване. В момента в страната се напояват близо 300 хил. дка. За да намалим цената на водата ни трябват повече потребители и поливни площи“, заключи Снежина Динева.