По разпореждане на министъра на земеделието и на новия Управителен съвет на „Напоителни системи“ ЕАД, доколкото разбрах, е бил използван електронният ми подпис за връщането на работа на хора, които са били освободени от нас заради злоупотреби и сигнали в прокуратурата. Това обяви в ефира на Дарик бившият вече шеф на дружеството Снежина Динева.

Не изпускайте сроковете през юли

По думите ѝ с нейния подпис незаконно са подписвани документи от различно естество, след като тя вече е била освободена от длъжност. Тя припомни, че това е станало на 10 юни, като електронният ѝ подпис продължил да се използва и след това.

„От 11 юни вече нямам никакво право да извършвам действия на разпореждане и на управление. Този електронен подпис е издаден с пълномощно от мен на финансовия директор на Централно управление и то да се ползва само пред Комисията по финансов надзор за отчети, обяви Динева.

Снежина Динева: Няма как да не предприема действия, уведомила съм банката и Информационно обслужване за спесимените. Новият Управителен съвет няма как да управлява с името на Снежина Динева.

Освобождаването на изпълнителния директор на „Напоителни системи“ бе съпроводено със скандали за редица финансови нарушения, надписани обществени поръчки и ремонт на личен автомобил. Динева вече направи своите опровержения и заяви, че ще съди служебния министър проф. Христо Бозуков за клевета. 

Относно одита, констатиращ 17 нарушения, бившата шефка подчерта, че той е направен за шест дни и обхваща период от 5 години, а в резюмето му имало само три препоръки за оптимизиране на работния процес. Отхвърли и обвиненията за липсващи обществени поръчки при отстраняването на аварии.

„Съжалявам, но няма как да се съглася. Когато имаме аварийна ситуация, няма как да отидем на открита процедура. Докато има наводнена земеделска земя примерно, не можем да чакаме законовите срокове. Тук говорим за неотложна работа. Имаше много дъждове в началото на годината. Имаме всички изискуеми документи, заповеди за обявено бедствено или частично такова положение. То много лесно може да се провери“, коментира Динева.

Тя припомни, че се чака офитът на Сметната палата, който за разлика от този, разпореден от министър Бозуков, се изготвял подробно над година. Отново заяви, че не е осъждана, а по думите ѝ през последните 4 години дружеството е било на печалба и заплати не са бавени. На финал Динева определи сегашната ситуация в „Напоителни системи“ като патова.