Земеделските стопани да четат внимателно заявлението, което подават по директните плащания преди да го подпишат. За това призова по време на Националната среща на АЗПБ  Снежана Благоева, директор на Дирекция Директни плащания и схеми за качество, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
По думите на Благоева по време на Кампанията по директни плащания 2015 сред най-често допусканите грешки са пропуските при отбелязването на схеми или отбелязване на грешни схеми. Не се отбелязват схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци. Не се заявяват едновременно схемите по ПНДЖЗ и обвързана подкрепа за овце майки и кози майки под селекционен контрол. Не се заявяват също и биволи по схемата за обвързана подкрепа, въпреки че са заявени по АЕМ. 
 
 
Сред допусканите грешки през първата година на прилагане на новите схеми по директните плащания е неприключване на заявленията, както и подаване на заявления преди актуализиране на всички данни във външните регистри към ИСАК. Тук влиза и неотчитане на посочените в заявлението резултати от автоматичните проверки в ИСАК, както и липсата на схеми за конкретни парцели.
 
Сред грешките при подаване на заявленията за Кампания 2015 е и заявяването на един парцел по няколко схеми, въпреки, че не отговаря на изисквания за всички тях.

София БЕЛЧЕВА