На фона на студеното снежно време министърът на земеделието ритуално заряза лозята в пазарджишкото село Огняново. Тя честити празника Трифон Зарезан и пожела на всички производители добра година с богата реколта.

Славата на лозарския сектор във Великотърновско е в историята

Равносметката за изминалата 2020 г. сочи, че лозаро-винарският сектор беше подпомогнат с над 60 млн. лв. По думите на министъра страната ни е използвала всички възможни финансови инструменти, които Европейският съюз предостави на страните членки за подкрепа на сектора.

Министърът: Увеличаването на максималния размер на помощта по мерките от Лозарската програма ще се запази и през 2021 г.

Министърът припомни, че от 15 февруари за първи път у нас ще стартира прием по мярката „Информиране в държавите членки“. Освен това винопроизводителите все още могат да подават проектни предложения и по мярката „Инвестиции в предприятия“.

По нейни думи най-вероятно няма да може да се финализира Законът за виното и спиртните напитки. Частта за спиртните напитки не бе нотифицирана от Комисията и бе върната. Бележките са коригирани, но срокът за получаване на нотификацията е краят на март, когато вече ще е изтекъл настоящият мандат. „Ако дойде по-рано, той е гледан на второ четене, ще бъде приключен“, увери земеделският министър.

На събитието присъстваха още заместник-министърът на земеделието д-р Лозана Василева, изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното инж. Красимир Коев, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев и председателят на УС на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски.