Ранният октомврийски сняг попречи на нормалното приключване на кампанията по есенната сеитба. По информация на Фермер.БГ в редица райони на страната земеделците не са успели да приключат сеитбата. Най-засегнати от ранният сняг и поройни дъждове са областите на Монтана, Враца, Видин, Ловеч, Севлиево, Велико Търново, Стара Загора и Пловдив.

 

Преди обилните снеговалежи и дъждове от вчера и днес, условията за есенна сеитба бяха изключително тежки и фермерите бързаха да си свършат работата на полето, но не успяха. Продължителните дъждове още преди снега възпрепятстваха подготовката и сеитбата и направиха невъзможно влизането на подготвената земеделска техника в полето. От друга страна късната сеитба на пролетниците, сега води до забавяне при жътвата на царевицата. Все още има и неожънат слънчоглед. Всичко това допринася за забавянето и неприбирането пък на текущата реколта.

 

Както Фермер.БГ  по-рано писа тази седмица, по данни на областните дирекции „Земеделие“ сеитбата изостава в цялата страна. Във Видинско до момента са засети само  10 000 дка с рапица, като в този регион на страната сеитбата на пшеница въобще не е стартирала.

Сеитбата в Добрички регион е вече в ход. До момента са засети 138 624 декара пшеница и 34 826 декара  ечемик. Общо засетите площи на маслодайна рапица към момента са 146 713 декара. 


В Старозагорски регион
 до момента са засети 28 292 декара пшеница, 3466 дка ечемик и 53 105 декара маслодайна рапица, но като цяло и в този регион се наблюдава изоставане.

 

Късната есенна сеитба на пшеница и ечемик все повече пък започва да се налага в южна България, поради меките зими през последните години. Есенната сеитба в региона на Хасково е започнала преди дни.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!