Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е приел оставката на досегашния изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Григор Гогов по негова молба.
 
 
На негово място е назначен за временно изпълняващ длъжността досегашният зам. изпълнителен директор на ИАГ инж. Росен Попсавов. 
 
Григор Гогов подаде оставка миналата седмица след журналистическо проучване на Нова ТВ, според което близка до него фирма е доставяла на завишени цени колове за изграждане на оградата по границата с Румъния срещу Африканската чума по свинете. 
 
По този повод министър Порожанов съобщи, че сигнали срещу Гогов за конфликт на интереси са били проверени от Инспектората на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и няма открити нарушения, а резултатите са изпратени на компетентната комисия. 
 
Според източници на Нова ТВ от дърводобивния бранш колове за оградата са доставяни на цена 3,25 лв. за брой без ДДС, докато пазарната им стойност е било 1,40 лв.
 
Тази сутрин Румен Порожанов коментира пред медията, че изграждането на оградата по границата с Румъния е била „изключително правилна мярка”. „Съоръжението е надеждно и спря движението на животни от Румъния към България”, подчерта той.
 
Целта на санитарните власти сега е създаването на биопръстени около индустриалните ферми, така че в тези райони да не навлизат домашни прасета.