В отделните райони на страната пчеларите сигнализират за различен процент на смъртност при пчелите. И докато все още чакаме резултатите от проверките на БАБХ, пчеларите си правят собствени проучвания. 

Болести, пестициди, промени в климата – част от проблемите в пчеларския сектор

Така например данните от кошерите на 52% от членовете на Сдружение „Родопска пчела“ показват, че смъртността при пчелите в Смолянско е около 15%. Нормално тя се движи към 10%, уточнява председателят Атанас Костадинов за Агенция „Фокус“.

Според мнението на смолянските пчелари донякъде смъртността се дължи на грешки на пчеларите, но и на заболяване по пчелите от Китай. Миналата година им е гостувал лектор, който им е обяснил признаците на заболяването и на какво да обърнат внимание.

Тъй като пробите са непосилни за всеки пчелар поотделно, сдруженията на юг, които са около 12, са решили всеки регион да излъчи около 2 пчелина с висока смъртност над 70 – 80%, които да се изследват. 

„Ние ще ги финансираме, защото държавата не поема такива разходи, а изследването на един пчелин е около 1000 лв. Така ще се дадат проби на професори и научни работници, за да анализират данните“, посочи Костадинов и допълни, че резултатите се очакват след 2 – 3 месеца.

Пчеларят припомни, че предстои пролетното стимулиране на пчелите и профилактично третиране за вароатоза и нозематоза. По негови думи последното изследване за нозематоза в Смолян е било през 2015 – 2016 г. Тогава тя е била едва 2%, но през годините се увеличава и са нужни мерки. 

„Трябва да се използват разрешени ветеринарно-медицински продукти, които да се сменят през 2 – 3 години, защото акарът получава резистентност и болестта се разраства. Има и вирусни заболявания по пчелите, като например вирусен паралич, който ги удря по крилата“, поясни Костадинов. 

Друга честа грешка на пчеларите е, че не винаги правят тест за опаразитеност. Така при третиране се слагат препарати на сляпо, а има праг, който не трябва да бъде надхвърлен.

Друга препоръка е да се третират семействата едновременно за 30 – 40 дни, защото инвазията продължава. 

„Ние в сдружението ги третираме по едно и също време, но е добре и тези пчелини извън сдружението да се третират тогава. Те използват и по-стари практики отпреди 30 години, които не дават резултати“, категоричен е Костадинов. 

Членовете на Сдружение „Родопска пчела“ подкрепят идеята за регистрация на пчелините на 100%, както и да се засили ролята на ветеринарните лекари. Много е важно те като експерти да предпишат кой препарат да се използва, а не пчеларите да прилагат самолечение.