Руските овощари са измъчвани от нашествие на мраморни буболечки, а италианските от друга напаст – смрадливките, които още са познати като вонещица.

Италианци отглеждат био круши в специални мрежи

Италианските производители на круши и ябълки от известно време се оплакват от нашествие на зелената буболечка. Смрадливките се отнасят към разред Полутвърдокрили и се славят със своята неприятна миризма и ненаситност. Те информират своите роднини, че има храна, информира agroxxi.ru. 

Смрадливките не са претенциозни – те поразяват малината, зърнените и овощните култури.

В Италия имат особена страст към крушите.

Доколкото сезонът върви към прибиране на реколтата, обработката с инсектициди не влиза в плановете на фермерите. Поради това те се борят с насекомите с помощта на мрежи и ограждат периметъра около дърветата.

Например един градинар е извадил от запасите си всички противоградови мрежи и е „обвил“ 10 хектара от овощната си градина. Усилията му са обясними. Смрадливките правят дупки в плодовете със своите хоботчета. След това продукцията не е годна за съхранение или продажба.

Италианските овощари предупреждават колегите си в Холандия, които също отглеждат много круши. „Бъдете бдителни“, призовават те и допълват: „Запасявайте се с противоградови мрежи!“.