Трима са желаещите да станат управител на „Система за агропазарна информация“ ЕООД (САПИ). От публикувания на страницата на Министерството на земеделието списък става ясно, че това са Мадлен Райкова Жекова-Секуличка, която бе кандидат и по предходния конкурс за длъжността през март тази година; Агоп Едуард Каспарян, който бе временно назначен на този пост от служебния земеделски министър; и Александър Христов Александров.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Преди време ви запознахме с мистериите около конкурса – неговото обявяване на 18 октомври, внезапното прекратяване на 1 ноември и още по-внезапното подновяване няколко дни по-късно – на 5 ноември. Тъй като ни глождеше какви са мотивите, отправихме официално запитване до ресорното министерство, откъде ни отговориха, че е „възникнала необходимост от промяна в изискванията, на които следва да отговарят кандидатите за управител на търговското дружество“.

Повече подробности така и не получихме, затова намерихме двете покани за конкурса и започнахме да ги сравняваме дума по дума. Оказа се, че задачата не е чак толкова трудна, защото всъщност открихме само две нови думи. 

В изискването за придобито висше образование за магистър освен първоначално заложените професионални направления икономика и право са добавени администрация и управление.

Какво излиза, управителят на САПИ, чиито основни дейности са „събиране, обработка и разпространение на ценова агропазарна информация, изготвяне на маркетингови анализи и справки за усреднени цени“, може да бъде всеки администратор с 5-годишен опит?!

Това не е първият случай, когато възникват съмнения относно назначаването на хора без правилна квалификация на държавни постове. В началото на ноември ДФЗ пусна обява, че си търси над 20 експерти към две дирекции. Част от отговорностите им включват разглеждане и оценка на заявленията за отпускане на финансова помощ по ПРСР и оценка на проектни предложения, подадени чрез ИСУН.

За целта се търсят хора, завършили някое от направленията: педагогически науки, хуманитарни науки, социални, стопански и правни науки, природни науки, математика и информатика, технически науки, аграрни науки и ветеринарна медицина, сигурност и отбрана. Много пъстра картинка, много.