Двете специални схеми за подкрепа на розопроизводителите официално са отчетени като осъществили се, след като ДФ„Земеделие” обяви, че 323 нереализирали продукцията си розопроизводители ще получат финансова подкрепа до 5 ноември. Дали помощта за сектора ще се окаже ефикасна, ще споделят фермерите, а ние само ще пресметнем доколко схемите бяха усвоени.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

За „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“ са кандидатствали общо 326 розопроизводители. Трима от тях не са одобрени за подпомагане. Допустимите за финансиране са 323 стопани с общо 998,57 ха с маслодайна роза, съобщават от ведомството.

Отпуснатият бюджет по тази схема е 2 млн. лв, а сумата, която всеки одобрен бенефициент ще получи е 100 лв./дка. Като пресметнем излиза, че от бюджета на помощта ще бъдат изхарчени около 998 хил. лв., а малко повече от милион лева ще останат в излишък.

По схема de minimis за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза също oстанаха над 2 млн. лв. неусвоени средства при 3 млн. лв. бюджет.

Финално, грубо казано, едни 3 млн. лв. от общо 5 млн.лв. за сектора не бяха усвоени.

Това не означава обаче, че „Розопроизводство” цъфти и няма нужда от помощ, обясняват самите фермери. Още между двата приема браншовият представител Христо Николов прогнозира с точност пред Агри.БГ как ще се развият нещата, като отдаде този резултат само на едно – неадекватно разписани мерки, които не решават истинските проблеми в сектора. „Хората, които все пак решиха да берат, въпреки трудностите, остават без подкрепа и стимул”, категоричен е председателят на (ПАРБ).

От Агри.БГ пък попитахме министерството къде ще отиде остатъкът и разбрахме, че средства могат да бъдат преразпределяни с решения на УС на ДФЗ, съобразно нуждите на сектор “Земеделие”. Браншът обаче не е съгласен с това и настоява неусвоените пари от схемите за розите да останат в сектора.

Има достатъчно време до края на ноември да се събере една работна група с представители на бранша, да се изкарат данните от Регистъра и за неусвоените средства, за да се намери най-бързия начин те да стигнат до розопроизводителите сега”, смята Николов, като обръща внимание, че поскъпването на торовете и останалите разходи силно засягат и розопроизводителите.