Напълно неработеща, изключително лошо административно уредена и неатрактивна за земеделските стопани - така от Национална биологична асоциация (НБА) определят схемата за целеви кредит за закупуване на семена, разсад и торове за зеленчуците и трайните насаждения.

1, 2 млн. лева за производство на качествени семена

В писмо до земеделския министър от асоциацията обръщат внимание, че отново не се прилага диверсификация между биологичния начин на производство и конвенционалния, а схемата не обхваща съществени и неотложни производствени разходи. Алармират и за изключителната бюрократична и финансова тежест за земеделците, решили да кандидатстват по нея. „Да не се кандидатства по схемата“ е призивът на браншовиците към земеделците, защото:

Изисква се фактура при кандидатстване за съответните разходи

Това означава, че всеки кандидат би следвало да извърши един предварителен разход. „За нас това е изключително неподходящо условие, тъй като земеделският стопанин ще намали финансовия ресуррс, с който разполага, което ше доведе до по-малка ликвидност на стопанството за посрещане на други неотложни производствени или данъчно-осигурителни плащания“, заявяват от НБА и предлагат:

Условието да бъде променено с изискване на проформа фактура и декларация, в която се заявява определен срок за отчитане на разходите. Подобна практика Фондът има по схемата de minimis за изхранване на животни, дават като пример браншовиците.

Още харчове за стопаните заради завишената административна тежест

От НБА дават пример с един среден земеделски стопанин, кандидатстващ с 50 дка сини сливи примерно, който може да получи максимално 2600 лв. за стопанството си. В дълъг списък на разходите, които той ще направи, се калкулират харчове от 986,16 лв. до 1287,16 лева.

След плащането на всички възможни такси, застраховки, лихва и транспортните разходи, излиза, че кандидатстването по схемата е нерентабилно за бенефициентите.

В описаните сметки няма как да бъде изчислена загубата на време, докато фермерите чакат одобрение и изплащане след агротехнологическия срок.

В обръщението си до ресорния министър браншовиците настояват за предсрочно прекратяване на приема по тази държавна помощ и цялостно преработване на указанията, като предлагат в схемата да бъдат включени:
  • Разходи за резитба;
  • Разходи за подсаждане;
  • Разходи за ползване на работна сила;
  • Разходи, свързани с данъчно облагане по реда на чл.50 от ЗДДФЛ;
  • Разграничено финансиране за биологично и конвенционално производство.

Все още изключително остро стои въпросът за компенсиране на засегнатите земеделски стопани, които продължиха биологичните си ангажименти през 2017 г., 2018 г. и 2019 г., в резултат на „източените“ средства по мярка 11 „Биологично земеделие“, пише също в писмото до министъра.