Сериозно изоставане в производството на ябълки (-21,7%) и круши (-8,2%) от настоящата реколта отчита аграрното министерство (МЗХГ) в текущия си анализ до 7 октомври. Въпреки че при други трайни насаждения е записан ръст, от бранша са категорични, че прибирането на продукцията тази година е било невиждано предизвикателство. 

Изкупни цени на млякото

Много добра реколта от сливи не можа да бъде прибрана заради липсата на работна ръка. При колеги с ябълки имаше подобна ситуация. Същото се случи преди това с черешите. Като цяло това е честа причина в стопанствата за намаляване на площите или отказване от провеждането на кампания”, заяви пред Агри.БГ председателят на Националния съюз на градинарите у нас Мариана Милтенова. Липсата на работници, на адекватно подпомагане, на напояване обезкуражава стопаните на градини, категорична е тя и дава пример:

„След като толкова ентусиазиран производител, направил 600 дка с череши, нови сортове, нова технология, пазарно ориентирани, хладилна база, сортировъчни машини.., каза, че финално му е по-изгодно да изкорени всичко и да засее царевица, може да се разбере какво е положението”.

„Аз също се опитвам да продам градина и от много време няма желаещи”, добавя Милтенова с констатацията, че секторът, въпреки официалните данни, става все по-зле. А какво показват именно статистиките на министерството:

Оперативното наблюдение отчита разнопосочни тенденции спрямо същия период на миналата година. Прибраните количества праскови, сливи, малини и десертно грозде нарастват в рамките на 2,8% - 11,4% на годишна база.

„При прасковите и сливите това е вследствие на по-големия размер реколтирани площи до момента, а при малините и десертното грозде – поради увеличение на средните добиви от декар”, заявяват експертите на ведомството и добавят, че на този етап производството на ябълки, круши, орехи и винено грозде е в границите от 3,9% до 21,7% под миналогодишното.

Никъде не се упоменава причината „липса на берачи”, тя сякаш ежегодно остава невидима за статистиката, обаче е факт.

Не е имало случай, в който производители на плодове и зеленчуци да говорят пред Агри.БГ и да не поставят този проблем като номер едно. Прибирането на реколтата у нас се случва на мускули, а понякога е въпрос на руска рулетка - ще намериш ли хора, ще дойдат ли, ще си тръгнат ли...

Една друга статистика, на агенцията по заетостта, показва, че през тази година освен липсващата родна сезонна работна ръка и тази, внесена от трети страни, сериозно намалява.