Правителство номер 100 на България стъпва с длъжност. Четвъртият служебен кабинет на президента Румен Радев е назначен и положи клетва. Президентът представи преди минути задачите пред служебния кабинет.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

“Вие поемате отговорност за управление на България в труден момент за страната. Обществена умора, вдигаща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива, липса на газ за зимата и тежко задлъжнен обществен доставчик, нормативен блокаж, засилващи се протести на браншови организации, забуксувала съдебна реформа. 

На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. В непосредствена близост до нас бушува война. Рискът войната да обхване нови територии е голям. Ваш приоритет трябва да бъде да предотвратите рисковете пред националната сигурност”, каза президентът Румен Радев в словото си.

Той уточни, че друга пагубна последица от войната е продоволствената криза.

Явор Гечев е новият служебен министър на земеделието

По думите му важен приоритет за земеделското министерство, а и не само, е да се осигури предвидимост и лесен хоризонт на земеделските производители, продоволствена сигурност и овладяване на ръста на цените. Както и да се разработят липсващите закона по Плана за устойчивост и възстановяване (НПУВ).

Както Агри.БГ вече писа, земеделското министерство поема Явор Гечев, който досега три пъти беше заместник-министър на земеделието, два от които в служебните правителства на президента Румен Радев.

Кой е Явор Гечев?

Явор Гечев е роден през 1978 година в Пловдив и по образование е инженер-агроном.

Първите години от професионалната му биография са на земеделски производител. След това започва да трупа сериозен професионален опит в Държавен фонд "Земеделие", започва като експерт и стига до поста ръководител на Регионална разплащателна агенция - Пловдив.

През 2001 г. завършва Аграрен университет - Пловдив. Магистър е по "Растителна защита". Има няколко специализации - професионални квалификации по "Управленски умения", "Политически мениджмънт", "Публични политики" и "Политически мениджмънт" в Нов български университет, Българско училище за политика и Съвета на Европа (Страсбург).

През 2013 г. е депутат в 42-ото Народно събрание. Тогава е назначен за заместник-министър на земеделието и храните. Явор Гечев е третият председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България. Избран е на този пост на 28 юни 2016 г. и го заема до май 2021 г., когато е поканен и впоследствие заема отново поста заместник-министър на земеделието, храните и горите в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев. Впоследствие той отново заема този пост.