Злоупотреба с евросредства в размер на 7 млн. лв. е открила прокуратурата в делото „Винпром Карнобат". Това се разбра на заседанието на Апелативния специализиран наказателен съд, който разглежда мерките за неотклонение на собственика на групата компании около „Винпром Карнобат" Миню Стайков, роднината му Белун Хазърбасанов и собственика на помещенията, в които са произвеждани нелегално цигари, Иван Димитров. Тримата са обвинени в данъчни престъпления, пране на пари и продажба на акцизни стоки без бандерол.
 
 
Прокурор Димитър Петров обясни каква е схемата - деца на служители на Стайков във фирмата „Сис Индъстрис" са кандидатствали по програмата „Млад фермер", а отпуснатите им евросредства са предавали на Стайков. Това е документирано с обратни писма до собственика на групата компании около "Винпром Карнобат", в които младежите са записали, че действителният притежател на всички права, които ще придобият, ще бъде именно Стайков, обясни прокурор Петров, цитиран от Дневник. 
 
Според прокуратурата има доказателства, че парите реално са стигнали до Стайков.
Става дума за регистрирани девет еднолични търговци през тази и миналата година, които източвали европарите и ги предавали на Стайков. Специализираната прокуратура е информирала Службата за разследване на измами с евросредства.
 
Обвинението поиска  Стайков и другите двама обвиняеми да останат постоянно в ареста, за да не повлияят на свидетелите по делото и да не прикриват престъпленията, в които са обвинени.
 
Според защитата на Стайков обратните писма не са забранени от закона и нямат никаква правна стойност. Адвокатът му Лъчезар Таков отбеляза, че членовете на тази група са изключително разнородни като социален статус. Стайков е бизнесмен, известен в цялата страна. Друг член обаче е шофьорът Манчо Колев. Има и член на групата общ работник ¬Цветан Колев. Четвъртият е пък Алекси Трифонов, за който изобщо не се знаело какъв е социалният му статус. „Защо му е на Стайков да се обгражда с хора от различен статус", попита Таков.
 
Адвокатите и обвиняемите поискаха по-леки мерки за неотклонение.
 
„Искам дебело да подчертая, че се занимавам със земеделие и преработка на земеделски продукти. Не съм се занимавал дори с обществени поръчки, защото съм знаел, че е опасно", обясни в своя защита Миню Стайков.