Димитър Николов и семейството му поставят началото на ферма "Багри" с лозов масив и идея за производство на вино, но по-късно се преориентират към отглеждане на овце. Стопанството се намира близо до град Белене, в зона от мрежата Натура 2000.

Асоциация за развъждане на Лакон: С маркетингов план за своите фермери

В момента във фермата отглеждат 250 животни от породата Лакон. Готвят се да създадат и второ стадо от 350 агнета. Посветили са се на естествените методи за хранене и грижа за животните, в което им помагат и модерните технологии.

Преди няколко години младите фермери затварят цикъла чрез изграждане на мини мандра за производство на сирене и кашкавал, а сега планират отварянето на още една. Последователи на движението Slow Food, те създават в столицата и едноименния ресторант "Багри" за сезонна фермерска храна, в който предлагат продуктите на стопанството. За съжаление, кризата ги принуждава да затворят вратите му завинаги.

Кризата възпрепятства и осуетява и други техни начинания, създава пречки и в доставките, обгрижването на животните и други рутинни дейности. Но мобилизира младите стопани и те бързо успяват да се преориентират и да изнесат продажбите си онлайн.

Повече за фермата и живота в нея вижте във видеоматериала, подготвен от Агри.БГ.