Зеленчукопроизводство е трудоемко и изисква време. От години все по-малко стопанства В Словения го практикуват и това е една от причините, поради които местните учени търсят решение на проблема. След две години работа те създадоха роботизирана ръка за плевене и окопаване на зеленчукови градини. Изобретението е част от проекта EIP Hoe, насочен към ускоряване на производството на зеленчуци, научаваме от словенския сайт Agrobiznis Finance. 

Най-големият земеделски дрон пръска по 380 хектара на ден

Разсъждавайки върху предизвикателствата пред фермерите, учените от Факултета по машинно инженерство в Любляна създават роботизирана мотика. Тя позволява да се окопават градини, в които място за окопаване с трактори и специални прикачни устройства няма или теренът е неподходящ. Процесът се извършва с по-малко усилия и по-бързо на по-големи площи. 

При плевене с роботизираната ръка има по-малко натиск, по-малко щети и по-малко разлагане на почвата. Плевелите се отстраняват механично, така че не се налага третирането им с хербициди. По-малкото използване на хербициди означава по-малък риск от замърсяване на повърхностни и подземни води и други природни ресурси.

Очакванията ни са, че роботизираната ръка ще насърчи конвенционалните зеленчукопроизводители да преминат към биологично производство. С нея те ще намалят броя на часовете ръчна работа във фермата, ще постигнат по-малко размножаване на плевели и ще намалят употребата на хербициди, добавя казва Станка Клеменчич Коси от Института по земеделие и гори Марибор (KGZ Maribor). 

Предимствата на роботизирана мотика, която е с електрическо или акумулаторно задвижване, позволяват да запазим биоразнообразието при обработката на почвата. В същото време с автоматизацията намаляваме натоварването при окопаване, тъй като използваме робота мотика, докато стои, и тъй като има колела, можем лесно да го местим, научаваме от Марко Хочевар от Факултета по машинно инженерство в Любляна. 

В рамките на научния проект роботизираната ръка за зеленчукови ферми се тества в няколко стопанства. Миналата година за първи път е окопавано с нея. Правят се подобрения преди старта на втория тест, който е съвсем скоро. Крайната цел е да се развие роботизираното поливно рамо до такова ниво на полезност, че да бъде интересно за производителите на селскостопански машини, които да се ангажират със серийно производство и продажба.Вижте още:

Очакваното подобрение на пазара за агромашини започна

Дигитализацията в земеделието - готови ли са фермерите?

Кой е хедерът, с който жътвата на слънчоглед не спира и за минута?