Историята на Джаня и Бернард Млакар е пример за успех и находчивост. Те отглеждат нов подвид говеда Вагу в имението си Байер, намиращо се във Вишевек, близо до Лож. Животното е кръстоска между японско говедо Вагу и шотландското Абърдийн Ангус. То дава месо, което е с толкова високо качество, че е силно търсено от най-добрите ресторанти, включително тези със звезда Michelin, пише Agrobiznis Finance. 

Южните ни съседи започнаха да произвеждат говеждо месо по 300 евро/кг

Историята на Млакар може да бъде проследена до 1726 г. Днес те продължават делото на прадядото на съпругата - Матевж Авсец. 

Докато братът на Бернард отглежда крави за мляко, той се е ориентирал към месодайните породи. Тъй като предците му също са били скотовъдци, с интерес търси нещо ново, което да опита. Бернард е сред първите фермери, които вкарват в Словения шотландската порода Абърдийн Ангус, както и първия японски бик Вагу.

Първият бик Вагу във Вишевек идва от Тексас със самолет. През първите дни пие само вода, но впоследствие свиква с храната. 

По-късно той осемени кравите порода Абърдийн Ангус и ние получихме тяхното потомство Вагу. Имат мраморно месо с превъзходно качество на умерена цена. Когато преди седем години отглеждахме първите Вагу, килограм месо от него струваше между 100 и 120 евро. Сега цената е наполовина по-ниска. В момента месото от Вагу се предлага на цени от 20 до 50 евро за килограм в зависимост от парчето, обяснява Бернард Млакар, един от петимата животновъди в Словения, които отглеждат породата Вагу. 

Кравите Абърдийн Ангус вече не са в имението Байер, те са продадени на ферма в Севница. 

Във Вишевек ще видите и най-дребния добитък в света. Бернард обича да експериментира. Поради това миналата година внася от Австрия породата Дахомей. Тя произхожда от Бенин в Африка и е най-дребното говедо в света. Бернард Млакар се запалва по месото от Дахомей в Германия. Впоследствие вкарва във фермата си от Австрия четири крави, два бика и телета. 

Друга страст на Млакар е Подолското говедо. Произходът му се свързва с Древен Рим. Казват, че е било използвано за работен добитък от хунския вожд Атила.

В нашето имение донесохме истрийско говедо Бошкарин, което се е развило от Подолско говедо. От миналата година имаме три крави и едно теле и това месо също е приятно мраморизирано и сочно. Ще кръстосвам Вагу и Бошкарин. Кръстоските ще се казват Маскарин, това име вече съм го защитил. Все още нямаме потомство, тъй като бошкарините са с нас само от осем месеца. Месото им също ще бъде деликатес, прогнозира животновъдът.

Освен че предлага висококачествено месо на ресторанти, Млакар последователно работи върху развитието на туризма. Планира да организира кулинарни събития за малки групи от любители на добрата храна и пържолите. По-късно ще предложи и настаняване.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Скъпото говеждо месо Вагу вече може да се купи от вендинг машина

Крави Джерсей съжителстват с Българска мурра в Розовата долина

Херефорд и Абърдийн Ангус по долината на река Велека