Слънчогледът вече се изкупува на 1000 лв./тон. Утре цената ще е още по-ниска. Складовете са пълни с незнайна стока, коментира за Агри.БГ Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Костадин Костадинов: Засега протест в София няма да има – ако дойдем там, става лошо

Той и колегите му излизат на протест на 14 септември в областни градове на страната, изразявайки своето негодувание срещу вноса на украинско зърно и настоявайки за компенсации от Кризисния резерв на ЕС.

„Сепарирането на вноса е обещана мярка от правителството. Ако не започне да се прави, ще се видим в София. Липсваше адекватна политика на предходното правителство. Превърнаха страната ни в боклукчийница, която събира старото зърно на Украйна“, негодува Костадинов. 

След Консултативния съвет по зърното на 20 август стана ясно, че се подготвят мерки, които да защитят интереса на зърнопроизводителите и да засилят контрола на вноса. Имаше идея те да бъдат обявени в конкретика на общ брифинг между НАЗ и Министерството на земеделието, но в последствие тя е отпаднала. 

„Призоваваме Министерството да си върши работата на срещата на министрите на 14 септември и да поиска компенсации от Кризисния фонд на ЕС. В противен случай нещата отиват в друга посока“, опасява се браншовият представител.

Все още не е ясно и какво показват резултатите от пробите, взети от украинско зърно. Служебният министър Явор Гечев обеща те да бъдат публични и официално качени на сайта на министерството.

„Министерството взе проби, но се оказа, че държавата няма акредитирана лаборатория, която да проверява това зърно. Придружаващите документи на украинците са от еди-коя си международна фирма и лаборатория. В България е дадено на същата фирма да им направи контролна проба“, обяснява Костадинов. 

Получава се така, че стоката изглежда зле като качество, но контролните проби са перфектни. Показателите се подобряват с българска продукция.

„В същото време накарах наш член да вземе проба от камиони с украинска пшеница и резултатите са плачевни. На документа пише „негодна“. Тя се смесва с наше зърно и ако върнат пратка, не съобщават за кораб с некачествена украинска пшеница, а с българска, което е удар върху нашия имидж“, категоричен е председателят на НАЗ.