В Добричка област масово се прибира реколтата от слънчоглед, на места дори жътвата приключи, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Кой се страхува от протестиращи земеделци?

Добивите от маслодайната култура са с 20% по-надолу в сравнение с 2021 г.

„Там, където имаше голямо нападение на ливадна пеперуда, резултатите са още по-ниски. Днес се видях с колеги, пострадали от неприятеля. При тях има по 120 кг/дка слънчоглед. Там, където се засуши, също има слаби добиви. Средният добив за региона се очертава 260, най-много 280 кг/дка“, коментира производителката. В землищата, в които има паднали валежи, се стига до добиви от 330 кг/дка. 

Проблемът не са добивите, а цената на слънчогледовото семе, която за съжаление пак се срива, показва пазарът. „Имаше затишие при вноса на зърно. Десетина дни нямаше камиони около базите в Добрич, цената тръгна нагоре и стигна 1250 лв./тон. В момента, в който тръгнаха отново украинските тирове, цената започна да се срива“, констатира Радостина Жекова. 

Санитарен контрол у нас твърдо няма. Контрол на вноса на каквато и да е стока от Украйна не съществува в България.

От браншовата организация са категорични, че няма никаква протекция от страна на държавата. „Имахме един големи обещания от бивши и настоящи министри. Вече не знаем дори кои са мерките, които уж бяха набелязани. Трябваше да бъдат обявени на пресконференция по време на изложението на Добрички панаир през миналата седмица, но министърът не беше в България. Лошото е, че мерките нито някой ги знае, нито някой работи по тях“, допълни още Жекова.