Сливовата плодова муха е в състояние да унищожи до 100 % плодовата реколта, още от самото начало- при формиране на плодчетата. Неприятелят представлява дребна оса до 5 мм с блестящо черен цвят. Развива едно поколение, но то е достатъчно вредно, за да причини необратими загуби на реколтата. Та зимува в почвата като лъжегъсеница на дълбочина от 8-10 см под короната на дърветата. Знаейки тази биологична особеност на неприятелят може да се използва за успешната борба с нея.



 



Обработката на градината през есента е ефикасна мярка за механично унищожаване на голяма част от зимуващите лъжегъсеници. Ако есента е пропусната, тази обработка може да се направи и рано на пролет, преди какавидирането и излизане на възрастните насекоми. Лъжегъсеницата какавидира рано напролет, когато температурата за една седмица се задържи около 8-10 градуса.



 



Летежът на осите започва по времето на цъфтежа на трънколивите, които цъфтят малко по-рано от джанките и сливите. Първото пръскане трябва да се направи във фаза бутонация на сливите, когато се покажат белите венчелистчета, но цветчето още не е отворено. Това пръскане е насочено срещу възрастното насекомо, за да не може да снесе яйца. Осата снася яйцата си в чашката на цветчето, от където излюпената ларва нализа в младите плодчета и се изхранва с вътрешността на костилката. За пръскане могат да се използват различни групи, но за този период са подходящи препаратите с по-дълъг карантинен срок, като релдан-0,1 %, нуреле дурсбан- 0,07 %, дурсбан 4Е – 0,1 % и др.



 



Следващото пръскане е срещу новоизлюпените лаври, с цел те да загинат преди вризването им в плодчетата. То се извършва, когато дърветата са почти прецъфтели. Използват се същите химически средства, както при първото третиране.