Когато природата им поднася изненади, земеделските производители нямат друг избор, освен да бъдат находчиви и да търсят най-подходящия вариант, за да избегнат определени грешки. Тази философия на оцеляване е добре позната на Диян Бонев, който е в сектора от над 20 години, отглеждайки поне 15 вида култури върху общо 1500 дка.

Слънчогледът е рекордьор по поскъпване

В биологичната си градина от сливи в новозагорското село Еленово той се е сблъсквал с редица предизвикателства. Най-добра е била втората година от плододаването, когато изнася реколтата в германска фабрика.

„На третата година обаче сливите се осланиха и успяхме да продадем само един тон на местния пазар. Четвъртата година пак имаше по-малко заради слани. Тази година реколтата е на 50% от очакванията, тъй като през месец април мина суха градушка. Градината беше цъфнала на 40%, а земята побеля от градушката и бяха наранени доста от цветоносните пъпки“, разказва производителят.

Диян се връща назад във времето, когато дърветата са били отрупани с много плод. През месец август обаче се извили ураганни ветрове и натоварените дървета започнали да се накланят. Загубил някои от тях, което го навело на мисълта, че му е нужен спасителен план.

„Сливите при нас са тип палмета. Купихме металната конструкция втора ръка. След това опънахме тела. Решихме, че няма смисъл от дървета, които да правят голяма периферия. Сега са по-малки, с клони, прибрани и прихванати към тела. Отдолу минава капково напояване. Дървото може да се обслужва само от един човек, независимо от неговата възраст и височина. Няма нужда от стълби“, обяснява Диян Бонев.

От една страна, сега дърветата са стабилни и трудно биха се повредили механически. От друга страна обаче, налице е друг проблем – затревяването.

„С отклоняващата секция ги минаваме, но между дърветата или коловете не може да се бръкне и остава трева. Пролетно време копаем, но в момента вече не вкарваме хора, защото се наранява плодът“, допълва младият производител, повече за когото може да видите във ВИДЕОТО.