От 30 до 60 ст./кг. е цената на борсите на десертните праскови в момента. Преработвателните предприятия изкупуват компотните плодове за около 50 ст./кг.

 

„Търговците дават много ниски цени – 30, 40, 50, 60, рядко 70 ст за килограм. Разходите тази година за растителна защита са в пъти по-високи“, каза пред Фермер.БГ Петър Велчев, който отглежда праскови в сливенското село Гавраилово. Производителят, който обикновено извършва 3 пръскания в годината, тази година е пръскал близо 15 пъти.

[news]

За да покрие разходите си, изчислява, че в зависимост от големината на прасковата, изкупната цена трябва да е между 80 ст. и 1,20 лв/кг. „И това е без да смятаме труда си“, коментира Петър.

 

50- 60 ст кг качествена праскова дават в момента в Сливенско българските и румънските търговци, каза пред Фермер.БГ Христо Панделиев, земеделски производител, който отглежда 30 дка праскови в село Злати войвода.

 

„Дали ще сме на загуба зависи от тонажа, който ще изкараме. Трябва да пресметнем обаче и разходите от това, че в тази градина пет години не берем нищо, а само влагаме. Заедно със загубите и от тази неблагоприятна година, може би ще сме на нула.“, казва Христо.

 

Голям е процентът на гниене при прасковите – тези плодове ще бъдат изхвърлени, но най-лошото е, че цената е наистина ниска и няма пазар на качествените праскови, които все пак са се запазили, категорични са производителите.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!