Тази година гръцките производители на дини са окуражени да отглеждат повече реколта заради успеха през миналата. Те вече са заложили по-големи площи за ранни насаждения за сметка на късните, при които има повече рискове заради отглеждането на открито и капризите на времето, съобщава Ypaithros.
Данни от МЗХ: Как са се изменили цените, производството и пазарът на плодове и зеленчуци у нас?
Стимул за гърците е и повишената средна продажна цена на килограм. През последните две години тя се повиши.
Ако метеорологичните условия са благоприятни, събирането на дините ще започне към края на май или началото на лятото, казва производителят такис Савопоулос. Той отглежда кръгли дини с тегло от 6 до 10 кг бройката. Интерес в последно време има към безсемковите сортове, както и тип “бейби”, с доста по-малки размери.
Ние садим на повече от 1000 ха с ранни дини всяка година в нашия район, казва Йоргос Селикунас, производител от Макрихори, Лариса.
Добрите добиви от предходната година, съчетани с цените, засилиха интереса на производителите от региона към разширяване на обработваемите площи. Същевременно Йоргос твърди, че отглеждането на диня ще продължи и през следващия период, като засажденията ще се извършват през април и май, за да се обхване целия летен сезон, дори и през есента.
Засега износът на ранни дини е главно за пазарите на Полша, България, Румъния и Сърбия. Предстои продукцията да бъде насочена и към други.
Вижте още:
Зеленчукопроизводител: Годината не беше лесна, но съм доволен от резултатите
Доказване на реализация по обвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци
0 КОМЕНТАРА