Дълга, но не и напоителна среща се проведе в "Напоителни системи" ЕАД с производители на ягодоплодни, зърнопроизводители и оризопроизводители. Причината за нея са изключително високата надценка за поливната вода, която се предвижда за сезон 2023, научи Агри.БГ.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Въпреки че до последно фермерите са държали срещата да приключи с някакво решение, такова не е взето. Производителите продължават да настояват за отпадане или промяна на заповедта за цените на поливната вода.

Планираният протест на овощари и градинари за 10 март се отменя засега, но те остават в готовност за провеждането му, казаха от бранша за Агри.БГ. 

Чака ли шок фермерите заради цените за напояване?

Причината е, че се очаква земеделският министър Явор Гечев да проведе среща с надзорния съвет на "Напоителни системи" ЕАД, на която се очаква да бъде дискутирана заповедта за цените на водата и да се помисли за нейната промяна или дори отмяна.

“Когато едно държавно предприятие работи с такава надценка и генерира загуби или хората, които го управляват не се справят, или методиката на управление е неправилна, или то е в грешни ръце. Оказва се, че има две методики за създаването на цената на водата. Първата, която е утвърдена от Министерския съвет, се отнася само и единствено за сдруженията за напояване. Тя не касае производителите, които бяхме на срещата в Напоителни системи днес (9 март 2023 - бел а.).

Втората методика, по която работи и "Напоителни системи" ЕАД, е нелигитимна. Оказва се, че тя не е одобрена от Министерския съвет. През 2018 г. е одобрена само и единствено от тогавашния министър на земеделието Румен Порожанов”, коментира за Агри.БГ Божидар Петков, председател на БАМ-Я след срещата.

Производителите продължават да очакват заповедта за цените на водата за поливния сезон 2023 да бъде променена и също така всички предложения, направени от производителите на ягодоплодни, зърнопроизводители и оризопроизводителите, като най-големите консуматори на вода, да бъдат разгледани и приети.