На 31 януари 16 браншови организации подписаха меморандум и поискаха земеделското министерство да изготви критерии за представителност на браншовите организации. В отговор Министерство на земеделието свика работна среща в четвъртък, 9 февруари.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

Очакванията на организациите бяха да видят готови критерии, но това не се е случило, научи Агри.БГ.

На срещата са присъствали над 40 браншови организации. "Тя бе свикана с цел да се съберат конкретни предложения за критерии за представителност на браншови организации в секторите „Растениевъдство“, „Животновъдство“ и „Преработватели“, посочиха пък от министерството на земеделието. 

Срещата е била динамична, но с неконструктивни спорове и без предложения, разказаха от бранша на Агри.БГ, а от пресофиса на министерството пък отбелязаха, че се е стигало и до нарушаване на добрия тон и дори до провокации. 

Оказва се, че е по-трудно от очакваното да се направят критерии, тъй като спецификата на браншовете е различна. 

Заедно с това представители на 8 организации от три бранша - “Плодове”, “Зеленчуци” и “Оранжерийно производство” са на изложение в Германия и не присъстваха на срещата. Дни по-рано те изпратиха писмо до земеделския министър с молба срещата да бъде отложена. Все пак те изпратиха един свои представител. 

На срещата е станало ясно, че една от целите, залегнали в Стратегическия план на България, е да има възможност национално представителни браншови организации да могат да усвояват средства за консултантски услуги в полза на членовете си. Става дума за едни 60 млн. лева, които впоследствие са набъбнали до 111 млн. лева.

Следователно без критерии няма национално признати организации - няма и подпомагане. Това обаче е проблем за държавата и сектора, тъй като парите ще останат неусвоени. 

Някои организации са се обединили около мнението, че работата на служебното правителство не е да изготвя критерии и в случая трябва да се занимае с по-важни въпроси като промените в Стратегическия план, както и реализирането на технологичните карти.

Други пък смятат точно обратното.

Без критерии няма как да се върви напред, смятат те. 

Трети предлагат организациите, които искат да получат финансиране за консултации, да представят доказателства за административен капацитет за провеждане на подобни обучения и по този начин да се отпускат средства само на тези, които могат да се справят.

Все още не е ясно как точно ще се процедира за в бъдеще, кой ще изготви и представи критерии, както и кои организации ще могат да ги покрият. Именно затова вероятно ще се проведе и нова среща.

„Необходимо е да има функциониращ регистър с ясно представителство на браншовите структури в аграрния сектор“, посочи министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от пресофиса на министерството, след като изслуша становищата на присъстващите. Гечев е уточнил, че министерството няма за цел да взема страна на една или друга организация, още по-малко да създава еднолично правила и регулации по темата за представителност на браншови организации, но е важно да има диалог в сектора.

 В края на срещата повечето организации заявиха готовност да продължат диалога по темата по сектори, твърдят от аграрното ведомство.