Буреносното време, което започна миналата седмица в цяла Европа и провокира сериозни наводнения във Великобритания, ще бъде последвано от още няколко бури, като заплахата от наводнения и натрупване на снежна покривка ще се измести на юг, пише изданието AccuWeather.

Експерт: Няма опасност от измръзване на лозята и овошките

След като в неделя в Италия се изсипаха солидни валежи, бурята Игнасио се премести на Балканския полуостров и във вторник над България заваля сняг. В началото на тази седмица снеговалежи бяха регистрирани още в Германия и Чехия.

Покрай бурята Игнасио и друга малка буря се „промъкна“ през Германия във вторник. Възможно е снежната буря да натрупа до 15 см преспи в цялата страна, като най-дебела покривка ще бъде в Алпите. Там се очакват до 30 см и повече.

В средата на седмицата малката буря ще последва движението на Игнасио и ще се разпростре над Адриатическо море и Балканския полуостров. Тя ще провокира нова вълна от дъждове и снеговалежи, след което ще се насочи към западната част на Гърция.

Това движение на юг ще донесе студени въздушни маси, които може да доведат до натрупване на снежна покривка в България и южната част на Румъния. Към края на седмицата се очаква бурята да направи рязък завой на север, като ще донесе сняг в Централна Украйна.

С това няма да се сложи край на буреносното време в цяла Европа, тъй като се задава нова буря, която ще навлезе в Западна Европа през втората част на седмицата. Тя ще донесе нова порция дъждове и сериозна вероятност от снеговалежи в Полша и Алпите.

Още по-буреносно време се очертава да донесе първата седмица на февруари.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Червен флаг за необичайно топла зима

Овощарите в Северозапада проплакаха: И тази година май ще е нулева

Как се отглежда уплътняваща култура посред зима?