Общото производство на домати през тази година ще достигне 155 хил. тона след миналогодишния спад до 148 хил. тона, стана ясно от месечната прогноза на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Кои вносни зеленчуци отстъпват пред българските?

Делът на полските домати ще остане водещ със 100 хил. тона, докато оранжерийното производство ще се повиши до 55 хил. тона или с 4 хил. тона над миналогодишната реколта, смятат анализаторите.

Стопаните, които отглеждат краставици, също ще възстановят някои от загубените си позиции. Докато през 2017 г. българските краставици на пазара бяха близо 43 хил. тона. Миналата година количеството достигна 67 хил. тона, а през тази се очаква да бъде около 69 хил. тона, отбелязват експертите. Две трети от българските краставици са оранжерийни.

През последните две години има значителен спад в производството на пипер – с 40% до около 40 хил. тона. Очакванията на САРА сега са за годишна реколта от 48 хил. тона. 

Вътрешното производство на пипер миналата година е било близо 52 хил. тона, показват данни на земеделското министерство. Над 90% от продукцията е добита от открити площи.

Преобладаващото производство на открито поставя тази култура в силна зависимост от неблагоприятните атмосферни условия, показва анализът. 

През отминалата зима са отчетени едни от най-високите цени на доматите и краставиците у нас. Цените през пролетта леко се понижиха и вече не са върхови. 

В същото време вносът на зеленчуци в ЕС продължава да расте. Цените на едро при доматите в ЕС през май тази година са около 0,85 евро/кг, което е с 19% над петгодишните средни стойности.

За последните шест месеца по данни на ЕК в Съюза са внесени 58 млн. тона домати, като средната импортна цена е 1,98 евро/кг.

Изкупната цена на доматите през май тази година в Турция обаче е едва 0,20 долара/кг, а спрямо предишния месец тя спада с 90%. 

„Това прави Турция най-евтиният вносител на домати в ЕС“, изтъкват експертите.

Подобна е ситуацията и при пипера. През май изкупните цени в Турция спадаха с 48% спрямо април, като достигнаха 0,41 долара/кг, а цените на пипера в ЕС се запазват на равнища около 0,85 евро/кг.

В последните месеци се увеличават разпространяването на опасен вирус – Tobamovirus. Той засяга основно домати, но чушките и други зеленчуци също не са в безопасност. Този вирус води до увреждане на плода. Ако случаите се увеличат, това може сериозно да попречи на предлагането и да застраши дейността на производителите, смятат анализаторите.