Данните за животните в системата на Агенцията по храните - ВетИС ще се актуализират, а обектите без животни ще бъдат „деактивирани“ служебно. Това става ясно по време на заседание на Консултативния съвет по животновъдство, научи Агри.БГ.

Какъв е напредъкът с мухлясалите проекти от ПРСР?

След като земеделското министерство призна, че виртуалните животни не са измислица, а нещо реално, БАБХ впрегна сили за корективни действия и контрол на цялостния процес по идентификация на животните. Всички те бяха дискутирани по време на среща между ресорното ведомство и животновъдния сектор.

Освен актуализация на животните, експертите предвиждат и въвеждане в експлоатация на нов модул към ВетИС за подаване на уведомления от фермерите. Те ще бъдат свързани с настъпили събития с животните като раждане, смърт, продажба, клане и друго, и то в реално време.

Вече стана ясно, че се планира и създаване на система за незабавно и едновременно уведомяване на МЗХГ, БАБХ и ДФЗ за установени по време на проверките несъществуващи и неидентифицирани животни в обектите на фермерите. В дългосрочен план обаче от агенцията предвиждат ограничаване на възможностите фермерите да разполагат с по-голям от необходимия брой ушни марки за идентификация на новородените и премаркиране на животни в системата на БАБХ.

Наред с това ще бъде увеличен процентът на проверките на място за изпълнение на изискванията на секторното законодателство за идентификация на животните.

Проверките, които ДФЗ извърши съвместно с полицията обхванаха общо 71 животновъдни обекти на територията на шест области в страната - Бургас, Сливен, Хасково, Варна, Шумен и Търговище с над 6500 броя дребни преживни животни.

По време на Консултативния съвет се даде повече информация за самите собственици на обектите. Стана ясно, че само 26 от собствениците на тези проверени обекти са всъщност бенефициери по директни плащания.

Отделно в 21 обекта не са установени никакви животни, като причините за това са различни:
- смърт или напускане на страната от собственика;
- ненавременно уведомление за прекратяване на дейност;
- продадени животни, без издадено ВМС.

В малко повече от половината от всички проверени обекти, са установени несъответствия, свързани с идентификацията на животните:
- немаркирани в срок;
- паднали ушни марки;
- немаркирани мъжки животни;
- липсата на уведомления от страна на стопаните до регионалните ветеринари, потвърдителни бележки и други документи;
- неактуални регистри на животните в животновъдните обекти.

Установени са обаче и други нарушения като ушни марки на животни, които не съответстват на възрастта и пола на животното. Също така са намерени ушни марки, които не са поставени на животните; били  са намерени в оригиналните им опаковки от производителя, както и такива с вписани извършени профилактични мероприятия като ваксинация за Син език и вземане на кръв за диагностициране на Бруцелоза. Всичко това само доказва, че ушните марки в куфари, за които Агри.БГ писа са по-скоро реалност отколкото техническа грешка. 

Агри.БГ продължава да следи темата.