Още в края на миналата година пчелари започнаха да се оплакват от Синдрома на празния кошер. В началото на 2021 г. сигналите за повишена зимна смъртност зачестиха. 

Работна група в министерството ще бори смъртността при пчелите

На 22 февруари пчелари дори излязоха на протест пред сградата на земеделското министерство да искат спешни мерки заради масовия мор. Няколко дни по-късно, на 28 февруари, което се падаше неделя, БАБХ изненадващо обяви, че започва извънредни проверки на здравословното състояние на пчелните семейства в цялата страна.

Последва затишие от месец и половина, а пчеларите се чудеха какво показват резултатите. И ето че днес, 14 април, министерството съобщи, че те са обсъдени вече в рамките на работна група, специално свикана да анализира ситуацията и да предложи мерки за противодействие. 

Официалната пресинформация гласи, че проверките през месец март са обхванали 26,5% от регистрираните пчелни семейства в страната. При 44 107 от тях, или 15,9% от инспектираните е установена смъртност. Най-висока е смъртността на пчелите в областите Кърджали, Разград, Бургас, Силистра и Велико Търново.

Малко повече от половината пчелни семейства са загинали в резултат на липса на достатъчни хранителни запаси или лошо зазимяване от стопаните, твърдят проверяващите. 

6 611 пчелни семейства, или около 15% от проверените са отпаднали заради болести по пчелите. За установяване на причинителя са взети над 80 проби от пчели, изследвани в Националната референтна лаборатория „Болести по пчелите“ към НДНИВМИ в София. 

Резултатите от изследванията доказват наличие на нозематоза и вароатоза в част от отпадналите пчелни семейства.

А ние междувременно се чудим на какъв принцип са избрани проверените пчелни семейства, представителна ли е извадката на тези скромни 26,5% и дали може да се гарантира, че всички проверяващи служители на Областните дирекции по безопасност на храните притежават нужното образование и опит, за да направят компетентно заключение.