Животновъди от различни краища на страната събра площадът пред Министерския съвет в София. Многохилядният протест, организиран от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) не обедини само фермери – овцевъди, козевъди и говедовъди, съпричастни граждани също се включиха в протеста.
 
 
Като начало фермерите поискаха оставки в управлението на животновъдния сектор – от директори на дирекции в земеделското министерство, през зам.-министър Цветан Димитров и министър Румен Порожанов, и стигнаха чак до премиера Бойко Борисов.
 
„Искаме обезщетения за отговорността на държавата на база 2-годишното действия на един порочен нормативен акт (бел. ред Наредба 3). Искаме de minimis 20 лв. на глава животно. Искаме когато на тези хора им се дават пари, някой да мисли, че с тези средства животните, които не растат по дърветата, а в съседното село, трябва да оцеляват. 
 
 
Искаме оставките, защото нито един от тази администрация не си направи труда и да каже най-малко едно извинете, ние ви убихме живота.
 
Повече не може така. Най-традиционният български поминък бива убит. Това не може да бъде държавна политика. Убиха съдбите на толкова много хора. Сега убиха 4 хил. животни. За последните 10 години 800 хил. са убитите. Най-традиционният български поминък бива убит, а с него и България. Вие не убивате животни, убивате съдби“, коментира Симеон Караколев, съпредседател на НОКА пред многохилядната тълпа. 
 
Стопани от засегнатите от чумата по дребните преживни животни райони разказаха пред събралото се множество за унищожаването на стадата им. 
 
„Аз съм животновъд. Моето стопанство беше най-голямото в община Болярово – от село Шарково съм. Искам да ви кажа, че полицията дойде, не ме допуснаха да вляза в стопанството си и убиха по най-долния начин животните ми“, разказа през сълзи фермерът.
 
 
Венко от село Кости също разказа историята си.
 
„Животните на Странджа са избивани 4 пъти досега за 7 години. Така не се създава животновъдство, така едни млади хора като мен не могат да останат в България и да се развиват“.
 
Фермер, един от многото свидетели на унищожаването на поголовието в Шарково също разказа своята гледна точка.
 
„Аз бях една от много в Шарково в неделя. Видяхме здравите животни. Видяхме как полицията оказа сила, за да достигне фермата на бай Динко, за пореден път в неговото отсъствие и без заповед. За пореден път с тази стъпка влязоха във фермата и избиха неговите животни. След това останалата част се качи горе при последната останала ферма – на баба Дора. Там в разстояние на няколко часа се събрахме над 120 човека. Така ли трябва да бъде? По този начин ли трябва да става? Вчера също имаше хора. Видяхме и ров, приготвен за следващите животни. В този ров обаче вече се стича кръв от съседните гробове. Тепърва ще тръгне зараза, с която след това управляващите ще си измият ръцете и ще кажат, че наистина има чума. Не, няма чума!“.
 
 
Светослав Петров е млад фермер от Търговище. Той отглежда 1200 овце, 400 кози и 200 крави. Светослав също беше на протеста днес, за да подкрепи своите колеги. 
 
„Тук съм, за да подкрепя животновъдите. Не ни плащат de minimis. Обещаха ни 7 лв., а трябваше да бъдат 20 лв., както искат от НОКА. Тези пари са много малко. Отделно трябва да се направи нещо и с парите от изминалите години заради Наредба 3. Подкрепят напълно исканията на НОКА за оставките на експертите“, обясни пред Фермер.БГ младежът.
 
Евродепутатът Момчил Неков също подкрепи протеста на животновъдите.
 
„Подкрепям отрасъла и протеста. Трябва да видим защо се избират тези животни. Има голяма неинформираност при цялото общество. Свърши се едно избиване на животните, без да се види анализ. Определено това не е начинът, още повече, че европейското законодателство защитава животновъдите. Защото там много ясно е записано, че ако се установи животно, което е с чума, се евтаназира само стадото, а другите стада в населеното място се слагат под карантина, не се избива цялото село“, каза за Фермер.БГ Неков.
 
Множеството от хора скандираха „Оставка“, „Убийци“ и „Мафия“. Отчаяни фермери изсипаха на земята гюмове с мляко и изгориха денкове с вълна в знак на протест срещу унизителните условия, в които е поставена продукцията им. 
 
 
„Нереалистично е, ако говорим за мерките предприети по чумата по овцете и козите, мисля, че темата я дискутирахме дълго време и не смятам да се обосновавам“, коментира пред журналисти Румен Порожанов в отговор на скандиращата "Убийци" тълпа.
 
 
Фермери коментираха за Фермер.БГ, че това е само първата стъпка.
 
„Както убиват животните ни, така утре ще убият и децата ни. Искат да ни изселят, искат да населят България с бежанци. Искат да ни погубят. Борбата не е само наша, не е само на животновъдите, борбата е на целия народ!“.
 
Стопани от засегнатите от чумата райони коментираха, че преведените пари са подигравка с тях, тъй като са много ниски суми.
Янка Попова, съпредседател на НОКА, коментира, животновъдите са станали жертва на лобистки интереси - член 23 от Наредба № 3, макар и отменен вече от съда, ги е вкарал в примката на преработвателите.
 
Ходът на протеста обаче беше променен след дълга среща на министър-председателя Бойко Борисов с ресорния министър Румен Порожанов и представители на животновъдния бранш.
 
 
След срещата стана ясно, че от длъжност е освободен Цветан Димитров, който беше заместник-министър на земеделието, храните и горите, с ресор „Животновъдство“. Освободени са още директорa на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.
 
Стана ясно още, че по 15 лв. ще получат получат земеделските стопани, отглеждащи овце-майки или кози-майки под формата на de minimis. До преди размерът на помощта беше 7 лв. Часове преди протеста на овцевъди и козевъди стана ясно и че помощта de minimis за седемте общини от областите Бургас и Ямбол с въведени ограничения заради чумата се вдига от 25 на 40 лв. на овца и коза. 
 
Румен Порожанов коментира и другото искане на асоциацията, касаещо плащанията по Наредба 3.
 
 
„Ще се направи анализ от гледна точка на производителите, които не са успели да получат плащане по Наредба 3 и след него ще заложим средства за 2019 г. по бюджета“, разясни Порожанов.
 
Това беше и последното искане на НОКА. От асоциацията коментираха за Фермер.БГ, че всички техни искания бяха удовлетворени и протестите на животновъдите приключват. Заедно с това благодарят на всички животновъди, които са се включили в протеста, както и на представителите на животновъдния бранш, които не се включиха в протеста, тъй като сега те ще трябва да отговарят пред своите членове.