Поройните дъждове в Северозапада спряха, но терените, наводнени от придошли реки остават преовлажнени и това създава притеснения на стопаните.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

„Преди година, когато доматите ми само за един час бяха накълцани от градушката буквално до корен, реших, че ще намеря култура, която такава стихия не може да докосне. Реших да садя картофи и го направих. Да, де, ама то на човек като не му върви?! Тъкмо започнаха да цъфтят и дойде пороят. Само цветовете и част от листата останаха отгоре. Сега в парцела не може да се влезе, не защото е кално, а защото от локвите като гейзерчета излизат подпочвени води и поддържат нивото на водата между браздите“, коментира Стамен Стефанов, който за първа година отглежда кореноплодни. 

Придошлите води на реката преди повече от 2 денонощия напълно покрили високите валове, с които е обринал картофите и така важната част растенията, от които чака реколта останали под вода близо 50 часа.

„Преовлажняването е факт и това е лошо за културата. Прекалено много вода за дълго време в корените най-малкото означава развитие на гъбични заболявания. Част от клубените ще изгният, а тези, които останат ще бъдат дребни. Жалко! Вървяха много добре, буквално допреди 3 дни“, обяснява Стамен.

Сега не му остава нищо друго освен да изчака теренът да изсъхне и да опита да третира с препарати и веднага да пробва да разрохка пръстта, за да може растенията да поемат малко кислород.