Министерство на земеделието, храните и горите публикува за обществено обсъждане актуализираните насоки за кандидатстване по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. , информираха от ведомството. 

Кризата с торовете 

Текстовете са прецизирани в резултат на преговорния процес със службите на ЕК по 11-то изменение на ПРСР 2014-2020 г. и са одобрени от Комитета по наблюдение на Програмата на проведената в периода 21-29.09.2021 г. писмена процедура. Те са свързани с условието за 36-месечна история на обекти за преработка на селскостопански продукти, в които се извършва дейността и с критерия за оценка, свързан с предоставянето на приоритет на проектни предложения, представени от земеделски стопани за преработка на селскостопански продукти, произведени в техните стопанства.

Общият бюджет по процедурата е в размер на над 387 млн. лева.
Финансирането на проектните предложения по подмярката има за цел да се подобри цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на предприятия от хранително-преработвателната промишленост.

Допустими за подпомагане ще бъдат дейности, насочени към въвеждане на нови продукти, процеси и технологии, включително къси вериги на доставка, подобряване на качеството и безопасността на храните и тяхната проследяемост, опазването на околната среда и устойчиво и цифрово управление на процесите в производството.

Очаква се приемът да бъде отворен до 15 октомври 2021 г.

Потенциалните кандидати могат да се запознаят предварително с условията и изискванията за подаване на проектните предложения по подмярката.

Пакетът с документи е публикуван тук.

Крайният срок за представяне на предложения и коментари по публикуваните насоки е до 11 октомври 2021 г. чрез ИСУН 2020 или на електронна поща: [email protected].